cz | eng

Jak komunikovat face to face? Jděte rovnou na věc!

Dokáže muž odhadnout, jak má oslovit ženu a seznámit se? Existuje nějaký správný návod na to, jak to udělat bez zbytečných faux pas, a aby nebyl odmítnut? Samozřejmě, že neexistuje. Jenže pánové se někdy ptají na otázky, které jsou v danou chvíli absolutně nepodstatné. A proto musí dopředu počítat s neúspěchem. Když se chci s někým seznámit a dát si drink, tak si ho prostě dám a neptám se přece na nedůležité věci. To s tím totiž vůbec nesouvisí. Komunikace face to face je nesmírně důležitá, jak v PR, tak i v navazování vztahů mezi lidmi.

Mám takovou zkušenost z plesu, kde jsem dělala rozhovor s jednou kapelou. Když rozhovor skončil, zeptal se mě jeden ze členů kapely na otázku, která absolutně nesouvisela s tím, co zamýšlel. Otázka zněla: Chtěl bych se zeptat, jestli máte přítele?

Cizí člověk, kterému jsem se očividně líbila, se mě ptá na přítele? Někdy se totiž dobře míněná otázka může minout účinkem. Hned mi problesklo hlavou: Proč? K čemu? On se chce usadit? Chce si mě snad hned vzít? A mít děti? Drink bych si s ním dala, ale proč mě na něj tedy nepozve? Proč se ptá na přítele? Předpokládám, že ne proto, že by ho chtěl poznat, nebo zhodnotit, jak se k sobě hodíme. Celá tato otázka měla jediný cíl - seznámit se.

To už se mě mohl rovnou zeptat, jaký mám plat nebo jaký je můj zdravotní stav. Záleží na těchto věcech při seznámení? Kdyby řekl cokoliv jiného, tak by zřejmě udělal lépe a ten drink bych si s ním i ráda dala. A kdybych odpověděla ano či ne, jaká otázka by pak následovala? Pozval by mě na drink, na který mě měl pozvat hned bez zbytečných otázek?

Takhle to funguje i v PR. Musíte se umět správně ptát a komunikovat face to face, abyste dosáhli nějaké shody a spolupráce. A to stejné platí i v navazování vztahů mezi lidmi. Je důležité k seznámení vědět, jestli ten druhý má partnera? Samozřejmě, že není. Protože ještě neznáte účel seznámení.

Komunikace face to face je velmi důležitá. Kdybych neuměla komunikovat s klientem, tak bychom společně asi nic nevymysleli, na ničem bychom se neshodli a nemohli bychom spolupracovat. Správná komunikace je totiž prostředkem zájmu, abychom dosáhli nějaké dohody a porozumění.  A když člověk face to face komunikovat neumí, tak tam zájem není.

Takže se pánové zamyslete. Radši ženu pozvěte na drink nebo jednejte narovinu a neptejte se na věci, které s tématem nesouvisí. Když si s vámi žena drink bude chtít dát, tak si ho prostě dá. A je úplně jedno, jestli má přítele, manžela, milence nebo ne. Protože, nikdy nevíte, co se může stát…

 

<< zpět na seznam